KOOPERATİF KURULUŞ İŞLEMLERİ
27 Eylül 2024Sanal OFİS ONLİNE Avukat Ofisi Kuruluş Süreçleri
27 Eylül 2024DİKKAT ;ŞİRKET KURARAKEN MUTLAKA MALİ MÜŞAVİR MESLEK MENSUBUNDA HİZMET ALINIZ
Gerçek Kişi Ticari İşletmesi Kayıt İşlemi
MERSİS’ten başvuru yapılarak talep numarası alınmalı ve gerekli evraklar ile birlikte, randevu alınmadan bölge temsilciliğine başvuru yapılmalıdır.
1-) Dilekçe
- Dilekçe; işletme kaşesi ile tacir tarafından imzalanmalıdır. Vekâleten imzalanması hâlinde vekâletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir.
- Dilekçede; işletmenin unvanı, sermayesi, işletmenin açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu, NACE koduyla birlikte açıkça gösterilmeli ve bu bilgilerin doğru olduğu, aksinin tespit edilmesi durumunda sorumluluğun dilekçeyi imzalayan kişiye ait olduğu yazılmalıdır (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 24).
- Dilekçede; varsa temsilcinin adı soyadı, yerleşim yeri, kimlik numarası ve temsil yetkisinin kapsamı açıkça yazılmalıdır.
- Dilekçe, bilanço esasına göre defter tutulduğunu ve tutulan defterin bilgilerini de ihtiva etmelidir.
- Tacir tarafından imzalanmalı, tacirin fotoğrafı bulunmalıdır.
- Başka bir gerçek kişinin kullandığı ticaret unvanının aynısının seçilmesi mümkün değildir. Belirtilen NACE kodu, MERSİS’ten girilen ile aynı olmalıdır.
- İşletme sahibinin veya varsa temsile yetkili kılınan kişinin yeni kimlik sahibi olması ve MERSİS’te “Yetki Kabul İşlemleri” modülünü kullanarak onay vermesi hâlinde fiziki imza beyannamesinin ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır.
4-) Vergi levhası fotokopisi
5-) İşletme sahibi yabancı uyruklu ise tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti, ayrıca Türkiye’de ikamet ediyor ise noter onaylı ikamet tezkeresi, vergi dairesinden alınmış vergi kimlik numarası.
6-) Gerçek kişi işletmenin kuruluşunda Oda kayıtları için işletme sermayesi en az 100 TL olarak belirtilmelidir.
Ayrıca aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir;
1-) Ticaret Unvanıyla İlgili Hatırlatma
2-) 25.01.2013 tarihli, 544 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün talimatı gereğince, şahıs işletmelerinin tescili için vergi levhası bilgileri kontrol edildikten sonra tescil talepleri değerlendirmeye alınmaktadır. Bu nedenle, şahıs işletmelerinin tescil başvurularında vergi levhası fotokopisi talep edilecek ve yapılan elektronik ortam kontrolünden sonra vergi dairesine kayıtlı olduğu tespit edilen şahıs işletmelerinin tescil işlemi yapılacaktır.
3-) Gerçek kişi işletmelerin (şahıs işletmeleri) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür – pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı; kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları, pazarcılık, bakkal vs. gibi konular esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
4-) Şahsi ihtiyaca yönelik özel inşaat faaliyeti için gerçek kişi işletme kayıt işlemi tescil edilmemektedir.
5-) Bilanço usulüne göre defter tutmayan gerçek kişi ticari işletmelerin ticaret siciline kayıt işlemi yapılmamaktadır.
NOT: YUKARIDAKİ BİLGİLER İSTANBUL TİCARET ODASI WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR
https://www.ito.org.tr/tr/hizmetler/ticaret-sicili-islemleri/tescil-islemleri/gercek-kisi-ticari-isletmesi
GENÇ GİRİŞİMCİ ŞAHIS ŞİRKETLERİ SANAL OFİS ONLİNE HERZAMAN YANINIZDA
0 850 360 3 360
0533 360 12 22
0501 360 33 60
0542 360 12 52