Kadın Girişimcilere Devlet Destek ve Teşvikler ve Sanal Ofis
16 Kasım 2023E Ticaret Süreçleri ve Danışmanlık Hizmetleri
16 Kasım 2023Çok çalıştınız ve bir şirket kurdunuz. İş dünyasının tozlu yollarında ilerliyorsunuz. Peki bu kadar çaba gösterirken şirketinizin gerçekten de hedefine doğru ilerlediğini düşünüyor musunuz? Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa -ki olabilir- bu konuda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. İş dünyasına atılan herkes günün birinde “Pazarın lideri “ olmayı ister. Pazarın lideri olmak zaten büyümek isteyen her şirketin kuruluşundan itibaren vizyonu olmalıdır. Bu vizyon sayesinde şirketinizin ilerleme kaydedip kaydetmediğini anlarsınız. Ayrıca belirlediğiniz bu vizyonu sizin ve çalışanlarınızın benimsemesi onların size olan güvenini arttırır ve şirket için büyük bir sinerji oluşturur. Şirketlerde meydana gelecek bu sinerji de iyi bir liderlikle sürdürülebilir. Şirketlerde iyi bir liderlik için en önemli unsurlardan birisi şirkete ve çalışanlara net bir hedef belirlemektir. Bu hedef gerçekten şirketin ilerlemesi için bir yön sağlıyor ve çalışanları bu konuda motive ediyor ise ortaya çıkan sonuç liderliğin de ne kadar başarılı olduğunu gösterecektir. Bu blog yazımızda şirketlerin başarılı olabilmesinde belirgin bir rol oynayacak liderlik stratejileri hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştık. Şimdi sırasıyla bu aşamaları birlikte inceleyelim.
1. Aşama: Kendiniz ve şirketiniz için üst düzey hedefler belirleyin:
Yönettiğiniz şirketin, ilgili departmanı sizin rehberliğinizle ilerleme kaydedecektir. Bunun için de ilk önce sizin bir vizyona ve belirgin bir hedefe sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca bu hedefinizi ulaşılabilir kısımlara bölerek günlük, haftalık, aylık, yıllık ve uzun vadeli aşamalara ayırmalısınız. Bu çalışma sizin hedefe ulaşabilmenizi kolaylaştıracaktır. Örneğin, şirketinizin veya departmanınızın bu yıl hangi seviyede bir büyüme elde etmesi gerektiğini bilmeniz bunu çalıştırdığınız kişilerin de bilmesini sağlamanız işinizi kuşkusuz daha da kolaylaştıracaktır. Örneğin, yıl sonu hedefleri olarak, marka bilinirliğinin sağlanması, pazar payının artırılması ve işe yeni alınacak kişi sayılarının belirlenmesi gibi çalışmalar hep bu hedef çerçevesinde gerçekleşmelidir. Burada önemli olan yıl sonu hedeflerinize ulaşma konusuna ne kadar odaklandığınızdır. Hedeflerinize ulaşana kadar bu konuda ısrarcı olun. “Belirlediğiniz her hedefin net, anlaşılabilir, eyleme geçirilebilir ve ulaşılabilir olduğundan emin olun.” Belirlediğiniz bu hedefler “Pazar lideri olmak” ve “yıllık geliri %15 arttırmak” gibi alt hedeflere ayrılmalıdır. Her hedefin birden fazla alt hedefi olabilir, bu önemli değil. Önemli olan hedeflerin sayısının az ya da çok olması da değil gerçekten şirketinizi ileriye taşıyabilecek uygulanabilirlikte olmasıdır. Aynı zamanda hedeflerin çok olması değil şirketinizi ileriye taşıyabilecek nitelikte olmasıdır.
2. Aşama: Hedeflerinizi görünür hale getirin ve onları düzenli olarak takip edin:
Hedefler belirlendiğinde herkes heyecanlanır, ancak ilerleyen zamanla birlikte gün geçtikçe iş yoğunluğu ile bu hedefler unutulmaya başlar ve arka planda kalır. Atalarımız “Gözden uzak olan gönülden de uzak olur” derler. Aynen bunun gibi hedefler de zaman içerisinde unutulur. Bunun olmaması için hedeflerin unutulmaması / unutturulmaması gerekir. Ayrıca çalışanlar içerisinde alınan yolun hedeflere ne kadar yaklaştırdığını merak edenler de olabilir. Bunu bilmek onların da motivasyonlarının artmasını sağlar. Çalışanları motive edebilmek için de hedeflerin herkesin görebileceği bir yerden takip edilmesidir. Bu sayede: Hedefler akılda kalır ve çalışanlar tarafından unutulmaz, unutmaya da fırsatları olmaz. Liderliğinizin amacını ve net bir yönü olduğunu gösterir. Çalışanların size güven duymasını sağlar. Çalışanların yapılan işlerin önemini ve etkisini anlamalarını sağlar. Şirketin amaç ve hedeflerinin çalışan herkes tarafından bilinmesini sağlar. Çalışanların motivasyonunun artmasını sağlar.
3. Aşama: Şirketin hedeflerine ulaşmasında gösterge olacak kilometre taşları belirleyin
Daha önce de belirttiğimiz gibi hedeflerin herkesin görebileceği bir yerde olması sizin ve çalışanlarınızın motivasyonunu olumlu etkiler. Bu aynı zamanda sizin eylem planınız olarak ta değerlendirilebilir. Bundan sonraki aşama ise hedefiniz doğrultusunda belirli kilometre taşları belirlemektir. Örneğin yıl sonu hedeflerine ulaşmanın bir parçası olarak yılın ilk çeyreğinde şirketinizin web sitesinin tıklanma sayısını veya kayıtlı üye sayısını %15 arttırmak gibi hedefler olabilir. Pekâlâ hedeflerinize ulaşabilmek için iyi birer kilometre taşı belirlemenin anahtarı nelerdir. Şirketler için belirlenecek iyi bir kilometre taşı; Ölçülebilir olmalıdır. Kilometre taşının belirli bir sayısal değeri olmalıdır. Böylece hedefe ne kadar yaklaştığınızı daha net bir şekilde anlamak mümkün olur. Hedefin belirsiz olması çalışanların motivasyonunu olumsuz etkiler. Başlama ve bitiş tarihlerinin olması: Hedeflenen dönüm noktasının hangi tarihler arasını kapsadığı belirtilmelidir. Özellikle bitiş tarihinin ne olduğu veya ne zaman ulaşmak istediğinizi açıkça belirtin. Somut bir son tarih, çalışanların motivasyonunu olumlu etkileyecektir. Kilometre taşlarına ulaşmayı takip eden birisinin olması: Çalışanlar arasından kilometre taşına ulaşılmasını takip eden bir sorumlu olmalı ve bu kişi diğer çalışanlara kilometre taşlarına ulaşmada öncülük etmelidir. Bu iş için konumu yapılan işlerle uyumlu birisinin seçilmesi en doğrusudur.
4. Aşama: Yapılan çalışmaları belirlenen kilometre taşlarına uyumlu hale getirin
Şirketinizin yıl sonu hedeflerine ulaşabilmesi için yapılacak işleri daha detaylandırmak gerekir. Çünkü, çalışanların arasında iş bölümünü sağlamak ve şirket içinde çıkacak yetki kargaşalarının önlenmesi açısından bu önemlidir. Herkes, yaptığı işin değerli olduğunu bilmek ister. Çalışanlara bunu göstermenin en iyi yolu da onların çalışmalarını üst düzey hedeflerle ilişkilendirmelerini sağlamaktır. Bu çalışma hem size hem de firmanıza büyük katkı sağlayacaktır. Bu sayede çalışanlar işlerine daha çok bağlanacak, üretkenlikleri ve şirketi temsil kabiliyetlerinin artacaktır. Müşteri memnuniyeti, satışlar ve kar oranları artacaktır. Özellikle belirli dönemleri ve tarihlerin değerlendirilmesini sağlamak ta başarıyı arttıran hususlardandır. Örneğin anneler günü, babalar günü, sevgililer günü gibi önemli tarihler satışların, tıklanma sayılarının ve marka bilinirliğinin artması yönünde değerlendirilmelidir.
5. Aşama: Hedef yaklaşırken kaydedilen ilerlemeleri çalışanlarınızla düzenli olarak paylaşın ve başarıyı kutlayın
Şirket satışları belirlenen kilometre taşına her ulaştığında, bu başarıları çalışanlarınızla paylaşın. Elde edilen başarının herkes tarafından görülmesi ve kutlanması sağlanmalıdır. Çalışanların bu kutlamalara katılması onların motivasyonlarını daha da arttıracaktır. Örneğin anneler günü için hedeflenen satışa ulaşılması gibi hedefler tamamlandığında başarıyı çalışanlarınızla kutlayın. Diğer yandan işler her zaman beklendiği gibi gitmeyebilir de. Böyle durumlarda da sonuçları çalışanlarınızla paylaşın. Gerekirse planlarda küçük değişiklikler yapın.
6. Aşama: Geleceğe yönelik planlamalarda ilk 5 aşamadaki sonuçları kullanın
Bütün bir yıl çalışarak sezonu tamamladınız. Tebrikler! Yıl içerisinde yapılan çalışmalar sonucunda her bir kilometre taşına ve yıl sonu hedefinize ulaştınız. Geçen bir yılın iyi bir değerlendirmesini yapın. Belirlenen hedeflerin her birisine ne ölçüde ulaşıldığını irdeleyin. Hataları ve tecrübeleri gözden geçirin. Her bir fırsatın ne ölçüde değerlendirildiğini gözden geçirin. Yapılan tüm çalışmaları kayıt altına aldığınız için gelecek yıla ait şirket planınızı oluştururken öğrendiklerinizi bir kılavuz olarak kullanın. Eğer bu aşamaların her birisini iyi bir şekilde planlayarak değerlendirdiyseniz artık ilerleyen zamanlar için yapacağınız çalışmaları planlayacağınız bir şablonunuz var. Bu şablonu her yıl revize ederek kullanabilirsiniz. Şirketin yılsonu hedefleri varış noktanız, hedefler haritanız, kilometre taşları ise doğru yönde ilerlediğinizi gösteren yol levhalarıdır. Yıl içerisinde uyguladığınız projeleriniz ve programlarınız hedefinize ulaşma yolunuzdur. Sizler her yıl hedeflerinizi ve kilometre taşlarını tek bir yerden takip emelisiniz. Bu sayede onların akılda kalmasını sağlar ve yanlış anlamaların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, siz ve çalışanlarınız ne kadar ilerleme kaydettiğinizi bileceksiniz. Yukarıda verilen adımları izleyerek, hedeflerinizi yıl boyunca gerçekleştirebilmeniz için sizin ve ekibinizin rotaya bağlı kalmanıza yardımcı olacağı dileklerimizi sunuyoruz.